Om man ska ut på en weekendresa och inte har allt för mycket packning kan det vara bättre att resa med kabinväskor som handbagage, än att checka in en stor resväska. Dock finns det några riktlinjer och regler som gäller angående vad man får packa i ett handbagage.

 

girl-summer-dress-prettyNär man reser med kabinväskor är det främsta man ska tänka på att väskorna ska vara utav en viss storlek för att kunna få användas som handbagage. Ett standardmått som används av de flesta flygbolag är enligt Transportstyrelsen 56 x 45 x 25 cm, men olika flygbolag kan ha olika angivelser för mått och vikt. Hos SAS får väskan exempelvis max väga 8 kilo och ha måtten 55 x 40 x 23 cm. Hos Norwegian tillåts mått på max 55 x 40 x 23 cm och vikten varierar efter typ av flygbiljett. Max 10 kilo brukar dock vara något att utgå ifrån, men reglerna kan förändras med tiden, så att kolla upp vad som gäller innan avresan är alltid en god idé. Gällande vad man får ta med i sitt handbagage finns det föremål som är helt förbjudna. Dessa innefattar alla typer av vapen, verktyg, vassa eller spetsiga föremål samt föremål som kan orsaka brand eller explosion.

 

Får man ta med vätskor i en kabinväska?

Så länge vätskorna inte är brandfarliga, giftiga, oxiderande eller frätande är det fullt tillåtet att ta med vätskor som hygienprodukter och liknande på flygplanet. Även speciella vätskor som barnmat eller mediciner kan tillåtas vid speciella tillfällen eller orsaker. Reglerna kan dock skilja sig utanför EU, så om man planerar en långväga resa kan det vara värt att kolla upp eventuella skillnader. Vill man packa flytande produkter finns det några regler man måste följa:

 

  • Max 100 ml/behållare är en regel som gäller för varje vätska.
  • Vätskebehållarna måste vara packade i en transparant återförslutningsbar påse på högst en liter. Varje passagerare får ta med en påse i denna storlek. Vätskorna ska få plats i påsen utan problem och påsen ska vara stängd.
  • Det är inte tillåtet att medta en större behållare som rymmer en mindre mängd vätska.
  • Tomma behållare får alltid tas med oberoende av storlek.
  • Livsmedel som inte ligger i vätska är tillåtet att ta med.
  • Vätska som du köpt innanför säkerhetskontrollen får alltid tas med oberoende av mängden.