När semestern står för dörren tar vi plats i bilarna och åker kors och tvärs, både hit och dit. Men semestern utgörs inte bara av enkla ting som badkläder och solskydd, utan också av en tålig och pålitlig bil så att dina semesterplaner inte brakar ihop halvvägs till semestermålet. Din bil må vara din ögonsten men i dåligt skick gör den föga nytta.

Äger du en begagnad bil så är det än viktigare att se över den och lämna in den på service om den knorrar. Men om du inser att det är dags att ge dig iväg och köpa ny bil, så kan du ta del av några handfasta tips så du inte köper grisen i säcken.

Bilfirma eller privatperson

Att köpa en begagnad bil måste inte vara svårt. Dock gäller det att vara uppmärksam och att alltid ha en bra försäkring. Den första frågan du förmodligen ställer dig är om du ska köpa av en privatperson eller av en hederlig bilfirma. Det senaste kommer dock att kosta dig några slantar mer, men kan vara en trygghetsfaktor när du ska ha bilen till semestern. Du vill ju inte stå på någon skum mack mitt ute i ödemarken, med barnen skrikande i baksätet och inget telefonnummer att ringa för att få information om bilen. Vägra att göra ett muntligt kontrakt, utan se till att ett riktigt köpekontrakt ingår. Du bör vara lite mer försiktig om du gör ett bilköp strax innan semestern, eftersom fel på bilen kan göra att dina semesterpengar äts upp på grund av nödservice.

”Släktforska” på bilen

Nej, du behöver inte sätta dig på Riksarkivet för att ta reda på var bilen kommer ifrån, men helt enkelt se på registreringsnumret för att snoka reda på bilens historia. Detta är en oumbärlig hjälpreda vid bilköp som vittnar om hur många ägare bilen har haft och hur länge de har ägt den. Om din bil har varit ”vandringspokal” från ägare till ägare, är det dags att dra öronen åt dig och bli misstänksam.

Köpa en sommarbil?

En idé är att skaffa en sommarbil lagom till semestern, som du senare säljer. Det finns också erkända plattformar där du kan hyra sommarbil av olika privatpersoner, enbart för sommarbruk. Dock bör man vara extra försiktig och kolla upp säljaren eller uthyraren till max först.