Sugen på att ge dig ut på bilsemester? Alltfler svenskar väljer att njuta av en roadtrip, antingen utomlands eller i Sverige. Vill du undvika att glömma bort något viktigt inför resan kommer här några tips. Bilen är extra viktig och måste givetvis vara förberedd. Då minskar du risken att drabbas av en otrevlig överraskning under resan.

Förberedelserna kan delas in i saker som är nödvändiga och saker som är valfria, men som kan göra resan mycket roligare. I det förstnämnda ingår säkerhet, till exempel att däcken har tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck. Ett exempel på det andra kan vara att göra bilen mer imponerande med snygga fälgar från Dotz eller kanske nya högtalare som förbättrar musikupplevelsen i bilen. Trots allt blir bilen något av ett hem under en roadtrip. Du vill att den ska se bra ut och ha all den underhållning som krävs för en minnesvärd resa.

Checklista inför din roadtrip

Att bilen drabbas av problem är besvärligt i vanliga fall, men under en roadtrip kan det kännas 10 gånger värre. Antagligen är bilen fullastad och dessutom blir hela sällskapet lidande om den som står för bilen inte har gjort sin hemläxa. Här kommer några punkter du definitivt bör ha koll på:

  • Däck – Vid sommarväglag är reglerna i Sverige att däcken ska ha minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Det är den undre gränsen och inför en roadtrip vill du ha marginal. Minst 3 mm ger bättre kontroll vid fuktigt väglag och bättre köregenskaper. Anpassa även däcktrycket om bilen är tungt lastad.
  • Reservhjul – Kontrollera reservhjulet och se till att det är redo att användas om situationen kräver det. Under en lång roadtrip ökar sannolikheten att reservhjulet behöver fungera som en räddare i nöden.
  • Fyll på vätskor – Med det menas spolarvätska, olja, kylarvätska och annat som inte får vara för lågt innan resan tar sin början. En bilverkstad kan enkelt hjälpa till med grundläggande bilservice, om du föredrar att inte behöva göra allt arbete själv.
  • Säkerhet – Varningstriangel, brandsläckare, bogserlina, startkablar etc. är bra om olyckan är framme eller bilen blivit stillastående och du vill vara säker på att kunna få snabb hjälp. Lastgaller och sätt att säkra lasten bättre är också viktigt, särskilt för att slippa problem om föraren måste bromsa snabbt.

Tips som ökar trivseln

Det kommer garanterat bli många långa timmar i bilen under en roadtrip, så rådet är att lägga mycket fokus på underhållning. Allt blir roligare med ett bra ljudsystem, åtminstone om sällskapet kan enas om en spellista som passar alla och höjer stämningen i bilen. Nuförtiden har de flesta mobiler, laptops, surfplattor och andra prylar som behöver laddas, så se över laddningsmöjligheterna i bilen. Ett annat tips är att ha med en eller ett par powerbanks som kan fungera som backup.

För alla prylar gäller grundregeln att de bör läggas undan när de inte används. Då förvandlas de inte till projektiler vid en snabb inbromsning. I övrigt är det smidigt med frukt, dricka och snacks, särskilt när det är långt mellan olika matställen. Glöm dock inte bort våtservetter och soppåsar, så hålls bilen snygg och fräsch på insidan.