I dag skriver vi om olika resor som blir mer och mer populära, till Burma bland andra, men även temaresor så som safari på Afrikas slätter och andra liknande.

007quantumofsolace bondI en artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa att Burma växer när det gäller popularitet som resmål, fler och fler vill besöka det land som så länge har varit stängt för omvärlden och med varje steg mot demokrati blir fler och fler svenskar sugna för att styra kosan mot Sydostasien och tempel, palmer och tropisk värme. Det som en bör komma ihåg är dock att det inte är helt oproblematiskt att turista i ett så nykläckt turistland som Burma är. En del av de saker som det pekas ut i artikel att det är bra att tänka lite extra kring:

  • Man får inte se allt, bara det som regimen anser är okej att visa upp
  • Turister bör undvika transport som kan kopplas till regimen
  • Anläggningar som kan kopplas till regimen kan även de med fördel undvikas
  • Använd pengar på ett sätt som gynnar den fattiga befolkningen i landet

Ett resmål som nog många knappt har vågat drömma om är att resa till Galapagosöarna och se en hel massa fantastiska djurarter, som man kan göra med http://www.tailormadeperu.se/ till exempel.

Temaresor deluxe är poppis

I Expressen kan vi läsa om ett annat resmål, nämligen till Afrika på safari – vare sig man vill köra en budgetsafari på egen hand eller mer i paket tillsammans med en svensk researrangör, det är givetvis olika vad man vill göra och vad som känns bäst från person till person. Lyxsafarin kanske är mer bekväm medan den lite med i budgetklass kanske är lite mer knapphändig, om än billigare – vilket inte heller ska underskattas. Det kan bli rätt dyrt att åka på safari nämligen, men å andra sidan är det tack vare turisternas pengar som så många djur kan överleva utan att skjutas av tjuvjägare.

Andra temaresor som är poppis kan vi läsa om i NSK, och det som lockar många är specialarrangerade resor med fokus på träning och aktivitet, vare sig det är lugn yoga, ett hårt träningsläger eller dansresor. Det som började med resor till New York Marathon på 1980-talet har alltså utvidgats till att handla om teman på nästan lite vad som helst, koncepten lyckas hela tiden varva varandra.