Paris är romantiken och drömmarnas stad som varje år lockar till sig miljontals turister. Men det gäller att passa upp och inte gå in med för höga förväntningar så man med det hamnar i en depression. Detta är något som drabbar ett dussin Kineser årligen. 

Vi går mot varmare tider och när det vankas sommar så vankas det semester för många. När man har avklarat studentmössa, studentklänning och studenttåg så vankas det studentpresenter. Att få en resa i studentpresent är något som de flesta gärna vill ha då de får minnen för livet. Vi svenskar älskar att resa och ett land som lockar många är Frankrike med sitt romantiska Paris. Men när det kommer till Paris så gäller det att man ser upp så man inte kommer hem med en massa ångest istället för en massa bra minne. Just ångest är något som kan drabba många Kineser och något som nu fått namnet Parissyndromet.

Vad är Parissyndromet

I en artikel i BBC går det att läsa att Paris får över en miljon kinesiska turister årligen – med otroligt höga förväntningar. Av dessa är det ungefär ett dussin som kommer tillbaka och behöver uppsöka vård då de lider av depressioner då deras förväntningar inte stämmer överens med verkligheten. Aftonbladet skriver att den målgrupp som enklast kan fastna i en depression är kvinnor i 30-års ålders som gör sin första utlandsresa till Paris. Varför just kineser är extra mottagliga har med att göra att det är en stor kulturkrock då de är mycket försynta och tysta. Att vi i Sverige skulle samla på oss en depression är inte lika troligt då vi är mer vana vid ett hektiskt klimat. Men får man en resa i studentpresent är det ändå bra att inte höja resan till skyarna då det är lättare att man blir besviken. Se det som vackra minnen, oavsett om det kommer regna hela resan. Då kommer ju att undvika Parissyndromet.