Plötsligt sitter hon där under en buske. Framför henne ligger en död antilop. Leopardhonans päls glänser i solen. Hon tittar på oss. Tvekar. Vår chaufför slår av tändningen i samma sekund som leopardhonan dyker upp och guiden viskar till oss att ta foton, för en leopard låter sig sällan betraktas någon längre stund.

Så står det inledningsvis i en artikel som handlar om att åka till Tanzanias genuina vildmark. Och man håller i princip andan när man läser texten. Det är spännande och läskigt, men samtidigt rofyllt och fascinerande. Tänkt att få vara där, bland alla djur som lever i en riktig version av Djungelboken, där lagen tillhör naturen. Att åka dit är ju inte omöjligt, utan det finns många vägar som tar en till detta fascinerande land och djungel. Afrikaresor ordnas lättast om man åker med en resebyrå som är fokuserad på just Afrika, eftersom de skräddarsyr drömresan till Afrika. Där kan man få hjälp att ordna allt man önskar göra på semestern, och det finns ingen risk att man missar någonting som man vill se.

Kulturell upplevelse

Att åka till Afrika är verkligen en upplevelse, och det är en verklig kulturkrock mot hur det är i Sverige. Allt från maten till musiken är annorlunda, och det finns ingenstans i världen som det är likadant. Helt klart någonting som alla borde uppleva, oavsett vilken del av Afrika man åker till. Om man åker till Tanzania finns det tre parker som man inte bör missa.

  • Serengeti. En afrikansk klassiker med stora savanner och ett rikt djurliv som är lätt att närma sig.
  • Tarangire. Lite mindre park som främst är känd för sina stora elefanthjordar.
  • Ruaha. En något oexploaterad park med stor artrikedom med allt från elefanter till antiloper.

Många som åker på resor som dessa kommer tillbaka flera gånger om. Det  är någonting som fastnar, som man måste ha igen. Som en förälskelse som aldrig försvinner, även om man vet att det inte kommer att fungera. Man ramlar om och om igen tillbaka i den fantastiska värld full av djur och spännande växter. Så det tåls att säga. Ska du åka till Afrika? Gör det på egen risk, du kommer vilja åka tillbaka snart igen!