Går du fortfarande i tron om att sista-minuten-resan är den billigaste resan du kan få tag på? Då trodde du allt fel, nu är det tvärt om som gäller.

http://www.dreamstime.com/-image12825713Tidigare har vi skrivit om många drömresor så som till Seychellerna, Saint Tropez och till Afrika (läs mer). Men något som vi inte tagit upp tidigare är hur du ska gå till väga för att lyckas knipa drömresan till kanonpris, och det finns flera olika tekniker att välja bland beroende på resmål. Förr var det nämligen sista-minuten-resor som gällde om man ville hitta en drömresa till ett billigare pris, men nu har vindarna vänt och det har blivit tvärt om. Nu fokuserar researrangörerna istället på att erbjuda så kallade boka-tidigt-rabatter, skriver SvD. I dessa rabatter finns allt från att barn flyger gratis till att resan kostar 500 kronor mindre – allt för att de vill säkerställa att de fyller upp sina flygplan och hotell för att slippa tomma stolar och rum. Så med andra ord lönar det sig att boka resan i god tid innan man vill fara iväg.

Värt att veta

Dock ska man komma ihåg att det fortfarande är dyrast att boka charterresor och det kan vara bra att veta att det faktiskt är skillnad mellan sätten att lyckas boka en flygbiljett billigt och att boka ett boende billigt. Exempelvis har flygbolag börjat införa höjningar av sina biljettpriser några dagar innan ett avresedatum då de vill undvika den krångligare biljetthantering som sista minuten-bokningar kräver – därför kostar en sista-minuten-flygbiljett mellan 50 och 75 procent mer än en vanlig biljett.

När är det billigast att flyga?

Beroende på vart man vill åka i världen och när så skiljer sig priserna självklart åt, men något som kan vara intressant att lägga på minnet är att det enligt flera studier är billigast att flyga på tisdagar. I alla fall om man vill flyga reguljärt. Nu senast redovisade Flygsökmotorn Momondoen studie som jämfört de 38 mest populära rutterna i deras egna utbud, både inrikes- och utrikesflyg, vilken också visade sig att det var just tisdagarna som är billigast. Sen måste man även tänka på att man måste välja en riktigt obekväm flygtid för att detta ska stämma, såsom att exempelvis ta flyget som går långt in på småtimmarna för att priset ska falla ordentligt.