I dag fokuserar vi på resmål inom Sverige, som är ett land med många sevärdheter. Visste du till exempel att Sveriges sydöstligaste skärgård går att finna (och upptäcka) i Blekinge?

KarlskronaDet som kan vara bra är dock att förboka boende, för Karlskrona med omnejd är populärt på sommaren, via www.hotellkarlskrona.net finns det många hotell att välja på.

I Sydöstran kan vi läsa om hur det nyligen skedde indiska inspelningar av Bollywood-film i självaste Karlskronas skärgård. Att göra denna sydsvenska pärla till ett namn även internationellt finns alltså på kartan. Och i Karlskrona är aldrig havet långt borta, något som gör staden charmig och frisk. Om man sedan skulle lyckas med att göra Karlskrona till en slags bas för indisk film i Skandinavien så skulle en jättestor marknad öppna sig, ett handelsutbyte som säkerligen skulle gynna båda parter. Inom sjöfart och turism är nämligen denna blekingska stad ypperlig att synas, och har gjort så sedan väldigt lång tid tillbaka.

Öluffa och upptäck nya platser

Som besökare i Karlskrona bör man enligt en artikel i Expressen Allt om resor, ta sig en ordentlig öluff i den sköna skärgården. Här finns fort, varv och kanoner som alla visar på stadens och regionens militära arv, samt spår från när Sverige var en stormakt. Detta tillsammans med sol, bad och båtliv utgör en härlig mix för semesterfirare. Intill stadens centrum ligger exempelvis Borgmästarfjärden med småbåtshamn att angöra ankar vid, tillgängligheten är alltså inget som man kan klaga på. Här finns det även bryggor att sola på samt hoppa ifrån, örtagårdar att besöka och köpa kryddblandningar på, öar som Sturkö och Aspö att promenera runt, Drottningskärs kastell att utforska, fiskebodar att charmas av på Hasslö samt spångar att gå på, på Långören.

Även i Dagens Nyheter kan vi läsa om Karlskronas skärgård, en skärgård i hela tre väderstreck. I samma artikel kan vi lära oss att militärens närvaro i denna del av Blekinge gjort så att mycket mark är oexploaterad, eftersom dessa tidigare varit inhängnade skyddsområden. Bland öarna som haft stark militär struktur är Trossö med sitt gamla varv samt mindre öar och Kungsholms fort. För några år sedan fanns många förbudsskyltar uppsatta, men dessa är numera oftast nedplockade och borta. Skärgården är alltså öppen för turism på ett helt annat sätt än förut.